23
Jan

Gradinița și preșcolarii. Capitolul 11 – Mobilierul

Ergonomia joacă un rol important în dezvoltarea armonioasă a copilului pentru că asigură posturi corecte ale scheletului și articulațiilor în plină formare la această vârstă. În acest sens, datorită diferențelor de înălțime dintre copiii aceleiași grupe, este nevoie de cel puțin două mărimi de scaune, precum și măsuțe reglabile pe înălțime. Mobilierul multifunctional este stimulant si beneficiaza de foarte mult succes in activitatile si jocurile  copiilor.  Legat de culoare, se recomandă și pentru mobilier culori calde, pastelate cum ar fi orange, lila, galben, roz, verde, albastru deschis.

În interiorul sălii în care grupa își desfășoară activitatea este necesar cel puțin un perete cu un soclu de 120 cm pe care copiii să-și expună desenele, să deseneze etc. Pentru învățarea prin desen și modelaj, nu trebuie să lipsească table pe pereți, șevalete, în colțuri, nișe cu puncte de apă, bancuri pentru lut și plastilină pentru 3-4 copii.

Pentru construcții individuale și colective sunt necesare dulapuri, mese pe rotile, etajere de expunere sau cutii multifuncționale pentru depozitare, putând fi astfel conturată o zonă de creație, un miniatelier practic.

Forma mobilierului trebuie să urmeze calea unei folosiri imprevizibile, scopul acestuia fiind universalitatea. Principalele carateristici ale mobilierului sunt stabilitatea, siguranța (suprafețe lustruite, colțuri rotunjite), robustețe, practicitate (ușor manevrabil – pe roți), funcțional (ergonomic, reglabil, pliabil) și nu în ultimul rând confortabil.