Cum să amenajezi eficient un spațiu mic?

Cum să amenajezi eficient un spațiu mic?

Și spațiile mici pot deveni locuințe frumos amenajate, estetice și ergonomice dacă designerii de interior sunt iscusiți și știu cum să îmbine elementele unui design complet la dimensiunile pe care le ai și cu bugetul pe care ești dispus să îl investești.

Ca designeri de interior, ne-am întâlnit cu multe situații în urma experienței noastre, așa că putem transforma un spațiu de dimensiuni mici într-un loc de relaxare, de joacă, de muncă sau de depozitat așa cum îți dorești! În acest articol îți împărtășim din tehnicile pe care le folosim pentru a amenaja eficient spațiile de dimensiuni reduse!

De ce este important ca designul să fie adaptat spațiului disponibil

Amenajarea ideală este atunci când totul se armonizează, totul se adaptează, totul pare „de acolo”, perfect potrivit ca piesele unui puzzle. E important ca amenajarea să se raporteze atât la preferințele tale ca viitor locatar, cât și la spațiul pe care îl ai la dispoziție. Vei rămâne impresionat de cât de mult contează câteva detalii aparent nesemnificative!

Dacă ți-ai găsit inspirația printre imagini de pe internet cu amenajări care îți plac la nebunie, trebuie să ții cont că dimensiunile spațiului contează mai mult decât crezi. În momentul în care amenajezi un spațiu mic la fel cum ai amenaja un spațiu de dimensiuni considerabil mai mari, ambientul va părea sufocant și va crea senzația de disconfort. 

Uite câteva motive pentru care amenajarea unui spațiu mic trebuie să fie adaptată dimensiunilor disponibile:

  • economisești spațiu;
  • creezi impresia că spațiul pe care îl ai liber este mai mare;
  • fiecare loc din casă este utilizat ergonomic, totul este gândit strategic. 

Cu cât un spațiu este mai mic, cu atât trebuie amenajat mai inteligent. Este important să alegi produse multifuncționale și să eviți compromisurile pe partea funcțională. O încăpere sau o locuință în care camerele au dimensiuni reduse poate fi amenajată estetic și practic cu ajutorul unei echipe de designeri de interior cu experiență.

Noi, la MDK2 Studio, ne aventurăm în proiectele îndrăznețe indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Contactează-ne și hai să lucrăm împreună! 

Cum să amenajezi eficient un spațiu mic?

Ce este și cum se lucrează la scară în amenajarea locuinței

În funcție de spațiul pe care îl amenajăm, noi alegem să lucrăm întotdeauna la scară. Astfel, ne adaptăm spațiului pe care îl avem la dispoziție și alegem mobila, corpurile de iluminat, decorațiunile și toate elementele unui design complet luând în calcul câți metri pătrați liberi are casa sau spațiul pe care urmează să îl amenajăm. 

Fiecare obiect trebuie adaptat la scară spațiului de destinație și la celelalte obiecte din jurul lui, ergonomia fiind cel mai important factor pentru a crea confort. În continuare îți vom prezenta cum alegerea pieselor de design potrivite schimbă cu totul aspectul și utilitatea unui spațiu.

De ce măsuța de cafea trebuie aleasă conform spațiului disponibil

În livingurile moderne, estetice și practice, adeseori sugerăm amplasarea unei măsuțe de cafea. Deși numele sugerează că ar fi utilă doar pentru servirea cafelei, te asigurăm că vei avea nevoie de un spațiu pe care să așezi tot felul de obiecte atunci când îți petreci timpul în living.

Pentru încăperile mici, măsuța de cafea trebuie să fie adaptată la scară spațiului disponibil. Astfel, dacă alegi o măsuță de cafea prea mare, fără să îți dai seama va ajunge să te deranjeze faptul că trebuie să o ocolești. Orice pas pe care îl faci pentru a o ocoli te va face să ieși din traiectoria ideală de tranzit prin acel punct, deci te vei întâlni cu o situație inconfortabilă.

Cum să amenajezi eficient un spațiu mic?

Cum salvezi spațiul din living integrând o canapea potrivită

O cameră ocupată jumătate de canapea nu îți oferă posibilitatea să te bucuri de living la potențialul său maxim. Oricât de confortabilă ar fi o canapea cu șezlong, dacă ocupă prea mult spațiu, va crea o atmosferă sufocantă, incomodă. 

Fie că rămâne prea puțin spațiu pe lângă sau în fața ei, ambele variante demonstrează cât este de important ca o canapea să aibă dimensiunile adaptate spațiului în care urmează să fie amplasată.

Cum alegi un covor pentru un spațiu de dimensiuni reduse

Pe lângă modelul covorului, alegerea dimensiunii potrivite este o provocare în sine. În camerele mici ca dimensiune este indicat ca marginea covorului să nu fie exact pe culoarul de mers.

În funcție de dimensiunea și poziția celorlalte obiecte din cameră, covorul trebuie amplasat astfel încât să nu îți stea în cale atunci când te deplasezi sau să fie el însuși delimitarea culoarului de mers. Variantele de mijloc nu se împacă prea bine, fiindcă riști să te trezești cu un picior pe covor și unul pe podea, ceea ce este destul de inconfortabil.

Este bine să alegi un pat cât mai mare în dormitor?

Ca să răspundem direct la întrebare, este indicat ca dimensiunile patului să se potrivească cu spațiul disponibil din cameră. Un pat king sau queen size care ocupă foarte mult spațiu te incomodează atunci când mergi prin încăpere sau când vrei să traversezi camera dintr-o parte în alta.

Este important să existe suficient spațiu cât să poți merge nestingherit pe lângă pat, chiar dacă această piesă este cea mai importantă din dormitor.

La MDK2 Studio confortul este prioritar, așa că gândim și punem în aplicare soluții practice pentru locuința ta!

Unde poziționezi tablourile într-o încăpere mică

În general, tablourile sunt amplasate aproximativ la nivelul ochiului, ca să fie ușor de văzut. Pare destul de ușor să poziționezi tablourile, însă în spatele unui perete cu tablouri dintr-o cameră mică trebuie să existe o strategie. Un perete încărcat de tablouri va crea impresia că încăperea este și mai mică decât este de fapt.

Iată câteva locuri pe care le considerăm ideale pentru un tablou:

  • deasupra canapelei;
  • deasupra patului;
  • pe unul dintre pereții din hol;
  • pe unul dintre pereții livingului, dacă designul permite.

Cum alegi corpurile de iluminat pentru spații reduse ca dimensiune

Încăperile mici și cu pereți scunzi, de 2.40 – 2.50 m, sunt locul potrivit pentru corpuri de iluminat cât mai apropiate de tavan. Este indicat să optezi pentru corpuri de iluminat plate, precum aplicele și plafonierele, sau pentru corpuri de iluminat foarte ușor alungite, precum o lustră. 

Zecile de centimetri lungime pe care se desfășoară un corp de iluminat încarcă spațiile mici, obosind vederea. Corpurile de iluminat atrag instant atenția, de aceea trebuie alese în funcție de cât spațiu este disponibil. Iată în funcție de ce factori alegi un corp de iluminat potrivit:

  • culoare/material;
  • dimensiuni;
  • lungime;
  • formă.
Cum să amenajezi eficient un spațiu mic?

Cum se amenajează camera pentru copil dacă este mică

Pentru că micuții percep dimensiunile unui spațiu în funcție de înălțimea lor, o cameră mică nu va fi o problemă pentru ei. Poate pentru tine pare mică, dar pentru ei este perfectă până la o anumită vârstă. 

Deși tendința este ca micuții să aibă o cameră amenajată la scara unui adult, copiii au nevoie de mobilier adaptat la dimensiunile lor. Astfel, se vor simți independenți și vor putea adopta mai ușor din comportamentul unui adult. Vor avea propriul lor univers în care să se dezvolte și să se comporte ca niște mici adulți.

Serviciile noastre de amenajare a camerelor pentru copii te pot ajuta să îi oferi micuțului tău un mediu plăcut, prietenos și sigur în care să crească, să se joace, să doarmă și să își petreacă timpul!

Cum să amenajezi eficient un spațiu mic?

Spațiile mici pot fi transformate de la 0 cu ajutorul designerilor de interior

Ca designeri de interior, ne dorim ca spațiul pe care ni-l oferi să se transforme la final într-un loc perfect pentru nevoile tale: să fie relaxant, comod, practic și să fie aranjat și organizat corespunzător. 

Fiecare element pe care alegi să îl adaugi într-o amenajare va juca un rol și va avea un impact asupra ta. Este important să faci alegerile potrivite pentru un rezultat satisfăcător. Amenajate dezinteresat, spațiile mici se pot transforma rapid într-un cadru apăsător și stresant. 

Ne propunem să transformăm spațiul pe care ni-l pui la dispoziție într-un loc care să inducă o stare de bine. Dimensiunile reduse ale unei încăperi nu ne țin în loc, ci ne determină să ne adaptăm și să gândim cât mai strategic designul. Pune-ți încrederea în experiența noastră și îți livrăm rezultatele ideale pentru locuința ta!